Springkussen vragen

Springkussen vragen

Als specialist in springkussens beantwoorden we graag al je vragen die je hebt bij het huren van een springkussen, we hebben in de afgelopen 15 jaar veel vragen gekregen die te maken hebben met het huren van een springkussen, ook wel springkasteel of luchtkussen genoemd. We behandelen deze vragen stuk voor stuk, staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan zeker een whatsapp berichtje, we helpen je graag verder! 

 • Lees ook altijd dit document goed door: Veiligheidsinstructie springkussen (NL) 
 • Hoe zet ik een springkussen op? 

  Voor het opzetten van een springkussen hebben we een hele handige video gemaakt: 
 • Hoe veel kost een springkussen? 

  Een klein springkussen zonder dak kost tussen de 45 en 69 euro. een standaard springkussen kost vaak tussen de 80 en 120 euro. Een multiplay springkussen variërt tussen de 100 en de 199 euro. De prijs is deels afhankelijk van het formaat, hoe groter een springkussen hoe duurder. Richt je echter niet alleen op de prijs, de betrouwbaarheid van je leverancier is wellicht net zo belangrijk. We maken helaas vaker mee dat klanten een springkussens ergens anders gehuurd hebben maar de verhuurder niet kwam opdagen, plotseling failliet was of dat het springkussen dubbel verhuurd was. Check daarom recensies, huur bij een betrouwbaar bedrijf met voldoende ervaring en check de voorwaarden. Spullen die je huurt dienen altijd in dezelfde staat terug gebracht te worden (dus ook droog en schoon) er kunnen extra reinigingskosten in rekening worden gebracht als je dit niet doet. Ook indien een springkussen later dan afgesproken terug komt kan dit leiden tot extra huurkosten. 
 • Past een springkussen in mijn tuin? 

  Of een springkussen in je tuin past hangt van de grootte van je tuin af. Een klein springkussen is ongeveer 3,5 of 4 meter diep en 3 meter breed. Hieromheen dient 1,5 meter vrij ruimte te zijn. Als je tuin dus maar 3 bij 4 meter is past ook een klein springkussen niet. De afmetingen staan bij elk springkussen vermeld, meet voordat je een springkussen huurt dus eerst even je tuin op zodat je zeker weet dat het past. 
 • Voor welke leeftijd is een springkussen? 

  De meeste springkussens zijn gekeurd voor kinderen vanaf 3 of 4 jaar tot 14 jaar oud.
 • Hoe veel kinderen passen er op een springkussen? 

  Het aantal kinderen dat op een springkussen past is afhankelijk van de grootte van het luchtkussen. Het aantal toegestane kinderen verschilt per springkussen aan de hand van de keuring volgens de NEN-EN 14960-1 Norm. Het aantal kinderen dat tegelijk op een springkussen mag staat bij elk springkussen vermeld en kan verschillen van 3 kinderen bij een klein model en 25 kinderen bij een groot springkussen. 
 • Ook op deze pagina kun je alle informatie vinden over het veilig opzetten van een springkussen: 

  Voorlichting opblaasbaar speeltoestel (ofwel: luchtkussen)

 • Wat heb ik nodig om een springkussen op te zetten?

 1. Het luchtkussen 
 2. De blower
 3. Een stroomaansluiting (220 Volt) en eventueel een verlengkabel (met randaarde) 
 4. Een grondzeil
 5. Haringen of zandzakken voor de verankering
 6. Een hamer om de haringen in te slaan
 7. Een persoon hulp en eventueel een steekwagen of palletwagen
 8. Een doorgang die breed genoeg is
 • Kan ik met slecht weer een springkussen gebruiken? 

  Ja, springkussens kunnen tegen regen, je kunt ze zelfs het beste laten opstaan als het regent zodat er geen water in komt. Je dient wel rekening te houden met de windkracht is deze 5 Bft of hoger is mag je het springkussen niet gebruiken. Windkracht 5 Beaufort staat gelijk aan 29–38 km/h of 17 - 21 knopen.
 • Welke soorten springkussens zijn er? Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten springkussens ontworpen ook hierop zijn weer variaties ontstaan. In de basis kunnen we de volgende soorten springkussens onderscheiden: 

soorten springkussens

a) Flat-bed, dit is een plat luchtkussen met enkel een opblaasbare vloer.

b) Springkasteel, 3 wanden met een opening aan de voorkant zonder dak. 

c) A-Frame springkussen, ook 3 wanden met een opening aan de voorkant met overspanning in de vorm van een A

d) A-Frame springkussen met dak

e) Multiplay springkussen, een springkussen met opblaasbare objecten op het springvlak om mee te spelen zoals paaltjes, een glijbaan, boksbal, tunneltje.

f) Stormbaan / hindernisbaan een luchtkussen met opblaasbare obstakels

g) Glijbaan opblaasbaar

h) Een gesloten springkussen

i) Soft mountain, een plat luchtkussen met een opblaasbare berg / bult in het midden

Wil je weten welke soorten springkussens wij aanbieden dan vind je hier nog meer informatie over alle soorten springkussens

 • Hoe veel kost het om een springkussen te laten leveren? 

  Dat is afhankelijk van de afstand, we raden je daarom aan om een springkussen in de buurt te huren aangezien de transportkosten meestal bepaald worden aan de hand van de gereden kilometers, vaak 4 keer de afstand (leveren & ophalen). Op onze website kun je je eigen locatie ingeven en direct de springkussens die te huur zijn bij jou in de buurt vinden:
 • Het is natuurlijk niet handig als je een springkussen uitzoekt dat in Brabant staat terwijl jij het nodig hebt in Rotterdam. Check daarom eerst goed de locatie. Huur je een springkussen in de buurt dan blijven de transportkosten betaalbaar. Meestal kun je rekenen met € 40 tot € 100 voor het laten leveren & ophalen van je springkussen. Huur je een springkussen verder weg dan lopen deze kosten snel op. 
 • Je kunt in het winkelwagentje je postcode ingeven om de exacte transportkosten te berekenen: 
 • Past het springkussen in een auto? 

  Een klein of standaard springkussen past meestal in een middenklasse auto met de bank afgeklapt. Maar dus niet in een Renault Twingo ook niet in je stationswagon met 2 kinderen op de achterbank. Je kunt er vanuit gaan dat elk springkussen van ca. 4 x 5 Meter in een station past met de bank afgeklapt. Voor grotere springkussens raden we een aanhangwagen of een busje aan. 
 • Zit er een blower bij het springkussen? 

  Ja, alle materialen waar een blower voor nodig is worden geleverd inclusief gratis blower. 
 • Wat kost een springkussen?

   De prijs voor het huren van een springkussen kan vanaf € 45 excl. btw. bij Happy Rent. Optioneel kun je op- en afbouw vanaf € 12,50 erbij boeken, transportkosten worden berekend per gereden km. 
 • Is het moeilijk om een springkussen op te bouwen? 

  Het opbouwen van een springkussen is makkelijk. Doe dit met minimaal twee personen. Hier vind je een duidelijke video met uitleg. Voor vragen kun je altijd een whatsapp sturen.
 • Hoe lang duurt het opzetten van een springkussen? 

  Met twee personen ongeveer 10 minuten. Als het springkussen is uitgerold en de blower aangezet, dan blaast een springkussen zich in ongeveer 2 minuten op.
 • Ik wil het springkussen op straat plaatsen. Mag dat? 

  Ja, dat mag, maar we raden het aan om deze op gras te plaatsen. Indien je het springkussen op straat plaats dien je niet alleen het mee geleverde grondzeil te plaatsen maar ook na te denken over een deugdelijke verankering en dien je verplicht voldoende valmatten te plaatsen. Indien de straat openbaar is raden we je aan navraag te doen bij je gemeente of een vergunning nodig is. 
 • Moet ik het springkussen schoon maken? 

  Ja, na gebruik dient het springkussen weer schoon retour (ook als wij het komen ophalen) 
 • Welke stroom heb ik nodig voor een springkussen? 

  Een springkussen (of andere opblaas attractie) heeft meestal 1 blower van 1.100 Watt. Voor twee springkussens heb je een vrije stroomgroep nodig. Met een vrije stroomgroep wordt bedoeld, dat er geen andere apparaten zijn aangesloten op deze stroomgroep. Huur je meer springkussens? Verdeel ze dan over meerdere stroomgroepen. We raden maximaal 2 blower per stroomgroep van 16 Ampère aan. Je hebt geen krachtstroom nodig. 
 • Zijn de blower, haringen en het grondzeil inbegrepen bij de prijs van het springkussen? 

  Ja, dat is allemaal inbegrepen bij het huren van een springkussen. Een haspel niet!
 • Hoe ver mag een springkussen van het stopcontact staan? 

  Als je een verlengsnoer van 25 meter gebruikt (van het stopcontact naar de attractie), dan is dat geen probleem. Als je meer of langere verlengsnoeren gebruikt, raak je spanning kwijt. Bij een vol belast stopcontact en een verlengsnoer van bijvoorbeeld 100 meter zal een springkussen blower waarschijnlijk niet goed werken. Je springkussen wordt niet hard genoeg, dit is gevaarlijk voor de gebruikers en er is een goede kans dat de blower warm loopt en kapot gaat. Conclusie: Gebruik dus niet te veel verlengsnoeren.
 • De zon schijnt maar het gaat regenen. Wat moet ik doen? 

  Laat het springkussen opgeblazen staan. Het springkussen kan goed tegen regen. Zodra je het springkussen uit zet zal hij in elkaar zakken en vol lopen met water. Laat daarom het springkussen altijd gewoon opstaan (alleen bij storm omlaag laten). Haal de kinderen binnen en wacht tot de bui is afgelopen. Hierna kun je het springkussen zelf snel goed droog maken. Laat je een springkussen een nacht on-opgeblazen buiten liggen dan kan dit helemaal vol lopen met regen en heeft het dagen nodig om te drogen. 
 • Moet er toezicht zijn op het springkussen of attractie? 

  Ja. Er dient iemand van 18 jaar of ouder toezicht te houden op het springkussen of attractie.
 • Hoe moet ik een springkussen opvouwen? 

  Belangrijk is dat je het kussen eerst vouwt tot een strook van ca. 1 Meter en het dan over de gehele lengte strak oprolt naar achteren. We leggen je dit graag uit bij het ophalen. 
 • Wat zijn de regels bij het gebruik van Springkussens? 

  Veiligheidsregels:

1) Gebruik van het springkussen alleen onder toezicht van een volwassene (18+).
2) Geen schoenen, brillen, hete of scherpe voorwerpen op het springkussen gebruiken.
3) Eten, kauwgom, ijs, snoep, drinken en roken op of rond het springkussens zijn verboden.
4) Het springkussen mag niet gebruikt worden onder invloed van alcohol of bedwelmende middelen.
5) Vechten, duwen en klimmen tegen de muren is verboden.
6) Klim niet op en hang niet aan de netten.
7) Vanaf windkracht 5 (bft) is het verboden gebruik te maken van het springkussen of op te blazen.
8) Bij stroomuitval of storing van de blazer dient iedereen direct het springkussen te verlaten.
9) Minimale druk 10 mBar, maximale druk 30 mBar
10) Het springkussen is geschikt voor kinderen van 4 tot 14 jaar
11) Maximale hoogte van de deelnemers staat op het springkussen
12) Maximaal aantal personen op het springkasteel staat op het springkussen

Zorg  dat het springkussen; altijd staat verankerd, er valmatten zijn geplaatst als het springkussen op een harde ondergrond staat en je de veiligheidsinstructies hebt begrepen.