OPBLAASBARE SARAH

OPBLAASBARE SARAH

Op zoek naar een makkelijk op te zetten Sarah pop om de 50 jarige eens lekker in het zonnetje te zetten? Zoek dan niet verder! Wij zijn uw reder in nood. Klik op de onderstaande foto om ons complete assortiment aan Sarah poppen in te zien. Hier kunt u een mooie pop uitzoeken die u dan op de door u gewenste dag zult ontvangen. U kunt natuurlijk ook even blijven lezen om meer te leren over waar de traditie rondom Sarah en Abraham vandaan komen. 

Waar komt het gebruik van Abraham en Sarah vandaan? 

Wilt u meer informatie over het ontstaan van de traditie en nog even niet een opblaasbare Sarah huren? Lees dan even verder!

Het gebruik zou gebaseerd zijn op de tekst van Johannes 8:57. Volgens die uitspraak zou iemand die 50 jaar wordt, Abraham zien: "U bent nog geen vijftig jaar en u zou Abraham hebben gezien?" Dit is ook waar de uitdrukking ''Abraham zien'' vandaan komt.

Het is niet bekend tot welke tijd het gebruik teruggaat, maar tegen het eind van de jaren vijftig van de 20ste eeuw kwam het, en toen vrij algemeen, weer terug.

Nederland maakte algemeen kennis met het smakelijke gebruik, toen koningin Juliana op 30 april 1959 (en prins Bernhard op 29 juli 1961) zo'n Abraham,van forse afmetingen, werd aangeboden. Vervolgens maakte het Station voor Maalderij en Bakkerij in Wageningen het plan bekend de Abraham-traditie in ere te herstellen, en voor het bereiden van deze poppen wenken te geven.

Wat was (en is) een 'Abraham' of 'Sarah'?

Tijl Uilenspiegel heeft wellicht de bakker die de eerste Abraham bakte, het idee aan de hand gedaan. Hij was het immers die - als bakkersknechtwerkzaam - het deeg in de gedaante van katten en mannetjes vormde en er vervolgens broden van bakte. Onze Abraham was in oorsprong een brood, dat de vorm van een waardige oude heer had. In de loop van de tijd maakte men de samenstelling van het brood wat rijker. Er werden vruchten in verwerkt en later begon men ook het brood te versieren. Met gesponnen suiker en glazuur werden baard, gelaatstrekken en kleding aangegeven. Nog later voerde deze versiering tot een zekere decadentie, er werd met 'vreemde' materialen, zoals watten voor de baard, glazen ogen en gekleurd papier, gewerkt.

bron: abrahamSarah.nl